Astragalus

Astragalus – prirodni rudnik minerala

Primarna medicinska upotreba:

 • Prirodni rudnik minerala, naročito selena (kojeg je veoma teško naći u prirodi)
 • imunostimulator
 • tumor
 • dijabetes
 • bolesti srca i kardiovaskularnog sistema
 • koristi se u tretiranju svih najtežih obolenja

 

  

Šta je astragalus? Opšte informacije…

Astragalus (lat. Astragalus Membranaceus ili Astragalus propinquus) je višegodišnja biljka poreklom iz severne i istočne Kine, Mongolije i Koreje. Upotrebljavan je u kineskoj tradicionalnoj medicini hiljadama godina, često u kombinaciji sa drugim biljem, primarno za jačanje imuniteta ali i kao tonik za podizanje raspoloženja i povećanje snage kod hroničnog umora i nedostatka energije (adaptogen). Poseduje antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva. Pomaže organizmu da se odupre virusnim infekcijama povećavajući proizvodnju interferona, imunog faktora koji sprečava razmnožavanje virusa.

U kombinaciji sa korenom indijskog žen-šena, astragalus se pokazao kao snažna zaštita od stresa, dok u kombinaciji sa ehinaeceom predstavlja zaštitu od uobičajenih infekcija sluzokože (kod prehlada i povišene temperature). Kineska tradicionalna medicina preporučuje upotrebu napitka od ove biljke sa ehinaceom na prvi znak prehlade. Sem što se koristi da zaštiti i podrži imunološki sistem i da tako spreči prehladu i respiratorne infekcije, preporučuje se i obolelim od dijabetesa, za snižavanje krvnog pritiska, a dokazano je i da štiti jetru.

Njegov ekstrakt se preporučuje i kod pacijenata obolelih od kancera koji primaju hemoterapiju i radioterapiju.Brojna istraživanja ukazuju na pozitivnu ulogu astragalusa kod ovakvih pacijenata. On jača prirodnu odbrambenu funkciju organizma stimulišući reakciju T ćelija. Ova biljka ne napada direktno ćelije raka kod osoba obolelih od kancera, već jača odbrambeni imunološki sistem u borbi protiv razvoja ćelija raka. Dokazano je i da povećava proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca. Brojna istraživanja su potvrdila tradicionalno poznato imunotonizirajuće dejstvo astragalusa – njegov ekstrakt obnovio je imuni sistem 90% ispitanika obolelih od raka.

Sastav astragalusa

U astragalusu je identifikovano nekoliko hemijskih sastojaka koji bi mogli biti potencijalna aktivna jedinjenja, uključujući polisaharide, flavonoide, saponine, glikozide, aminokiseline i minerale od kojih je najznačajniji selen, stimulator antioksidantne aktivnosti i odbrambenog mehanizma.

Najnovija istraživanja u Kini ukazuju da može uspešno da se koristi kao antioksidans i kod ljudi koji pate od bolesti srca, ublažavajući simptome i poboljšavajući rad srca.

Astragalus kao dodatak ishrani može da:

 • stimuliše imunološki sistem
 • smanji rizik od nastajanja kancerogenih oboljenja
 • redukuje sporedne efekte terapijskog zračenja i hemoterapije, i ubrzava oporavak od njih tako što  deluje kao adaptogen (nespecifičan otpor stresu)
 • podiže energetski nivo ljudskog organizma (kod hroničnog umora i malaksalosti)
 • poboljša apetit kod bolesnika
 • unapređuje mentalne funkcije, što se primećuje naročito kod starih ljudi
 • ubrzava zarastanje rana

 Način upotrebe astragalusa

Bezbedan je za upotrebu u preporučenim dozama i može se uzimati sa drugim imunostimulirajućim biljnim ekstraktima radi sinergijskog efekta.

Preporučeno doziranje sušenog korena Astragalusa je 5-20g dnevno u obliku čaja (5g se kuva u 3dcl vode oko pola sata na blagoj vatri, procedi i pije po želji začinjeno medom i limunom).

  

Naručite Astragalus: