Maitake / Grifola frondosa – sušeni prah 50g

1.500,00 din.

Šifra proizvoda: 23 Kategorija:

Opis

Maitake / Grifola frondosa – sušeni prah 50g

 

Maitake je japanski naziv za ovu izuzetnu pečurku, koju su veoma teško pronalazili, jer se ona nije nalazila u šumi, na livadama ili na kori drveta, nego unutar debla ili na korenju, obično starog hrasta ili bukve, kestena i još nekih vrsta.

Znalo se za njenu lekovitost i blagotvorno dejstvo od davnina, posebno u Japanu, Kini i okolnim zemljama, mada se može naći i u Evropi kao i u SAD i Kanadi. Ozbiljnija istraživanja se vršena zadnjih decenija 20-og veka, kada se počela i masovnije uzgajati, posebno u Japanu i Kini, gde su vršena i najtemeljnija istraživanja vezana za blagotvorno dejstvo maitake na imunološki sistem organizma.

Poznato je da su u SAD vršena ozbiljna ispitivanja vezana za lekovitost maitake, gde se u više navrata utvrdilo da ova gljiva može da pomogne kao imunostimulator. Jedan tim stručnjaka je objavio da deluje blagotvorno kod tretiranja kancera dojke, pa i drugih kancera, a Američki Nacionalni Institut za borbu protiv raka je objavio da ima dejstvo i u borbi protiv HIV virusa.

 

Maitake je bogata polisaharidima, beta-glukanom, proteoglikanom, heteropolisaharidima, kao i mnogim drugim sastojcima. Polisaharidi iz gljiva sprečavaju nastanak malignih ćelija, to jest štite zdrave ćelije i sprečavaju širenje sa ćelija koje su već zahvaćene tumorom. Beta glukani iz gljiva podstiču imunosistem u ćelijama da se lakše izbore sa uljezima u organizmu.

 

Dokazano je da pomaže i kod povišenog pritiska, raznih infekcija, hepatitisa B i C, smanjenju temperature kod upalnih procesa, a sve češće i kod dijabetesa, uz Coprinus comatus i još neke gljive.

 

Neka istraživanja su potvrdila da maitake pomažu kod sprečavanja gubitka koštane mase, do čega dolazi u poznim godinama ili usled nekih oboljenja. Maitake može biti blagotvorna i kod problema vezanih za arterosklerozu.

Prepororučuje se 1-2 grama praha dnevno, razmućeno u vodi ili kao dodatak jelima.

 

Kod manjeg broja ljudi su moguće blage alergijske reakcije, obicno kod onih koji inače reaguju na gljive.

Dodatna informacija

Težina 50 g


Naši proizvodi

Paleta pažljivo odabranih proizvoda iz srca prirode