Opis
Sušeni plod shiitake – Siang Gu
Ova pečurka je jedna od najpopularnijih u tradicionalnoj istočnjačkoj kulturi ishrane, jer je za razliku od nekih popularnih gljiva iz poprodice reishi, shiitake vrlo ukusna i sprema se na razne načine u bogatoj istočnjačkoj kulturi.
Kod nas su najpopularnija jela: pilav sa šitakom, šitaka pržena na luku i maslinovom ulju ili, najbolje, na roštilju. Ubaciji je i u mnoga poznata jela, kao prilog.
Može se i kuvati u obliku čaja.
Čuvati na suvom, na sobnoj temperaturi.
Prijatno uz šitaku!
Uputstvo za upotrebu
Šitaka se može pripremati u obliku čaja ili se jede kuvana ili pečena u raznim jelima – sa pirinčem, jajima i sl… Potrebno je šitaku prethodno natopiti u vodi.
Kineski tradicionalni recept:
1 kk maslinovog ulja, 1 kk soja sosa, 1 kk jabukovog sirćeta, 1 kk svežeg iseckanog đumbira, 1 kk iseckanog belog luka, 2 šolje iseckanog kupusa, 2 šolje iseckane šitake, 1 šolja iseckane šargarepe, 1 šolja soje. PRIPREMA: Zagrejte posudu sa maslinovim uljem, dodajte đumbir i beli luk i pržite oko 1 minut. Dodati kupus, mrkvu, šitake, soju i pržite 4 minuta. Dodajte jabukovo sirće i soja sos. Servirajte sa skuvanim integralnim pirinčem.