Ašvaganda – hemijski sastav

Šta sadrži ašvaganda?

Naučnici smatraju da neke od ašvagandinih dobrobiti dolaze iz njenih antioksidantnih svojstava i mogućnosti da očisti organizam od slobodnih radikala.

Dve glavne grupe jedinjenja, steroidni alkaloid i steroidni lakton mogu doprineti njegovoj širokoj primeni zahvaljujući korisnim svojstvima. Steroidni laktoni uključuju vrstu vitanolida. Do danas, naučnici su identifikovali i proučili najmanje 12 alkaloida i 35 vitanolida. Najveći deo farmakološke aktivnosti ašvagande može se pripisati vitanolidima: vitaferinu A i vitanolidu D. Oni imaju svojstvo da prodiru duboko u tkivo, do njegovih najdubljih delova i deluju kao izuzetni antioksidanti, odnosno čiste organizam od negativnih uticaja i pomažu njegovu borbu protiv bolesti, jednostavno ga čiste, osvežavaju, sprečavaju starenje i odumiranje ćelija.

Neka druga istraživanja ustanovila su da ašvaganda ima anti-mikrobiološka svojstva, sa antibakterijskom aktivnošću protiv potencijalno opasnih bakterija, uključujući salmonelu (trovanje hranom). Pošto je poznato da je borba sa bakterijama jedna od težih, u medicini se već celo stoleće vodi bitka u kojoj često bakterije izlaze kao pobednici, pa će se i u budućnosti nauka baviti time, a ašvaganda će sigurno zauzeti bitno mesto u toj borbi. Njena uloga je potvrđena na ćelijama, kao i na inficiranim životinjama u laboratoriji.

Takođe je dokazano da ekstrakt korena ove lekovite biljke povećava mogućnost imunih ćelija makrofaga da “pojedu” patogene ćelije, u poređenju sa makrofagama u grupi kojoj nije dodat ekstrakt.

Ašvaganda se preporučuje i osobama koje uzimaju hemoterapiju

Ekstrakt ove biljke takođe može biti dodatak hemoterapiji. Jedna od posledica hemoterapije je neutropenija, opadanje broja belih krvnih zrnaca neutrofila, što može dovesti lako do infekcije. Kada su životinje podvrgnute oralnoj primeni ekstrakta ašvagande, parametri njihovog imunološkog sistema su ostali u granici normale. Ova otkrića daju podršku ideji da ašvaganda može pomoći funkcijama imunološkog sistema tokom hemoterapijskog tretmana.

Kako se priprema ašvaganda?

Preporučena dnevna doza je 3-10g sušenog korena dnevno, skuvana u 2-3dl vode (kuvati 30 min na laganoj vatri). Što je ozbiljniji problem to treba uzimati jaču koncentraciju korena, može i dva do tri puta dnevno. Isti ti koreni mogu se ponovo skuvati u supi ili čorbi, a mogu se i ižvakati kako bi se sav koristan sadržaj iskoristio.

Pogledaj ostale članke…