Ašvaganda i stres

Ašvaganda ima snažna anti-stresorna svojstva

Najčešće nuspojave današnjeg načina života punog dinamike i teških situacija su pojava stresa. Stres je gotovo neizbežan kod svih stanovnika planete i svojom učestalošću prelazi u razna neuro stanja ćelije koje za posledicu imaju ponekad i najteža oboljenja nerava, posebno mozga. Zato su rađena mnoga istraživanja u svetu kako sprečiti stresne situacije, umanjiti ih ili ih na kraju lečiti ako je potrebno. Ašvaganda, indijski žen-šen, se pokazala kao izuzetan borac u antistresnoj utakmici. Ima izuzetno umirujuće dejstvo na organizam, ali što je najvažnije ne umrtvljuje ćelije nego im daje energiju za razliku od svih sedativa, koji deluju na centralni nervni sistem tako što uspavaju ćelije. Ašvaganda prodire duboko u tkivo, osvežava ga i time sprečava starenje ćelija do koga dolazi usled stresa. Ubrzano starenje sa pratećom hroničnom nervnom tenzijom može biti povezano sa povećanjem oksidativnog stresa, koji se uklanja snažnom karakteristikom ekstrakta ašvagande. Istraživači veruju da ovo otkriće podržava kliničku upotrebu ašvagande kao anti-stres faktor. Čaj pripremljen od ašvagande je najbolji prijatelj napetom organizmu, opušta ga a pritom mu daje energiju i čisti ga jer je ova vrsta zen-šena izuzetna kao čistač i imunomodulator. Ove lekovita biljka postiže to zahvaljujući izuzetnom bogatstvu minerala i raznih bioloških supstanci kao što su vitanolidi (njih nekoliko desetina), a najveću biološku aktivnost pripisuju vitaferinu A.

U jednom od najopsežnijih naučnih istraživanja, proučavani su efekti standardnog ekstrakta ašvagande na negativne efekte stresa, uključujući povišene nivoe (hormona stresa) kortizola. Verovalo se da su mnogi štetni efekti stresa povezani sa povišenim nivoom kortizola. Rezultati su bili impresivni. Učesnici su subjektivo ukazali na porast energije, smanjenje umora, bolji san i osećaj blagostanja, takođe i nekoliko merljivih poboljšanja, uključujući smanjenje nivoa kortizola čak do 26%, smanjenje nivoa šećera u krvi, i regulisanje nivoa lipida. Zaključeno je u ovom istraživanju da ašvaganda može pomoći kod zdravstvenih i psiholoških pitanja koja muče današnje društvo.

Posebno što njeno konzumiranje nema nikakve negativne indikacije, naprotiv ona je pokretač svih pozitivnih dešavanja u organizmu, štiti ga, usporava starenje i daje mu dodatnu energiju.

Pogledaj ostale članke…