Ašvaganda, psiha i nervi

Kako ašvaganda pomaže u zalečivanju oštećenih nerava…

Japanski stručnjaci su najdalje odmakli u ispitivanju uticaja prirodnih medikamenata na nervne ćelije. U poslednjih nekoliko godina Institut prirodne medicine (Institute of Natural Medicine) na Toyama medicinskom i farmaceutskom univerzitetu (Toyama Medical and Pharmaceutical University) u Japanu, sproveo je opsežna istraživanja pozitivnih dejstava ašvagande (poznate i kao indijski žen-šen) na mozak i njegove ćelije, kao i nerve uopšte. Naučnici ovog instituta tražili su načine da podstaknu regeneraciju delova nervnih ćelija tj. aksona i dendrita u ljudskom mozgu. Takva ispitivanja su neophodna želi li se odgovoriti izazovima stresnih situacija, a i onima koji su pretrpeli moždana oštećenja usled fizičkih ozleda, kao i onima kod kojih su nastala oštećenja na nervima i nervnim vezama usled bolesti kao što su demencija i Alchajmerova bolest. Koristeći konkretan primer oštećenih nervnih ćelija i umanjene komunikacije između nerava, istraživači su zabeležili da je ašvaganda podržala značajnu regeneraciju aksona i dendrita nervnih ćelija. Pored toga, ašvaganda je blagotvorno delovala i u rekonstrukciji sinapse (međućelijska veza) da bi nervne ćelije bile povezane sa ostalim ćelijama. Istraživači su zaključili da  ašvaganda pomaže u rekonstrukciji mreže nervnog sistema čineći ga potencijalnim tretmanom za neurodegenerativne bolesti kao što je Alchajmerova. Obnavljanje funkcija ćelija ili usporavanje njihovog odumiranja je kluč problema, posebno ako je to dovelo do opšteg poboljšanja svih funkcija u organizmu a bez negativnih nuspojava. Danas više nema dileme da to može samo priroda i njeni resursi….

U drugoj studiji na istom institutu, istraživači su otkrili da indijski žen-šen pomaže u rastu nervnih ćelija dendrita, koji omogućavaju ovim ćelijama da primaju informacije od ostalih ćelija. Ovo otkriće nam govori da on može da pomogne u lečenju oštećenja moždanog tkiva koja prate demenciju.

I na kraju, u trećoj objavljenoj studiji istraživači su zabeležili da je ašvaganda doprinela rastu normalnih ali i oštećenih nervnih ćelija, što znači da biljka može da pospeši funkcije kako zdravih tako i obolelih nervnih ćelija. Takvi rezultati daju nadu da će sve više u svetu pribegavati rešenjima koja su u ponudi od davnina, samo smo ih zapostavili odlazeći samo u jednom pravcu, ne osvrćući se na znanja najstarijih civilizacija.

Ašvaganda i hronična neurodegenerativna stanja

Ašvaganda takođe ima dobre izglede u tretmanima lečenja Parkinsonove, Alchajmerove bolesti i hroničnih neurodegenerativnih stanja za koja zvanično ne postoji lek. U nedavnoj studiji gde je korišćen standardni model čovekove Parkinsonove bolesti, ekstrakt ove lekovite biljke preokrenuo je sve parametre Parkinsonovog tipa degeneracije značajno u doziranim količinama. Značajno, u ranijim studijama je dokazano da ovaj ekstrakt inhibira acetilholinesterazu, odnosno enzim koji je odgovoran za prekid jednog od glavnih hemijskih transmitera. Lekovi koji se trenutno koriste za lečenje Alchajmerove bolesti, kao što je Aricept®, usporavaju napredak ovih zastrašujućih bolesti.

Pogledaj ostale članke…