Ganoderma Lucidum – Reiši

Opšte informacije o Ganodermi Lucidum – Red Reishi

Primarna medicinska upotreba:

  • reiši leči tumor
  • reiši snižava nivo holesterola
  • snižava krvni pritisak
  • influenca, prehlada, grip
  • reumatizam
  • artritis
  • jetra
  • razne alergije

 

  

Ganoderma Lucidum, crvena reiši, lingzi

Reiši (Ganoderma Lucidum) je poznata na dalekom istoku hiljadama godina. Bila je predmet obožavanja na starim dalekoistočnim dvorovima. Reiši se preporučivala za gotovo sve vrste bolesti. Zvali su je drvetom života i gljivom dugovečnosti. Verovanje da samo ako imate u kući lekovitu gljivu reiši, produžiće vam se život. Kroz vekove su joj davali razna imena: nebeska ili rajska trava, lek kraljeva, gljiva sreće (a bilo ju je teško pronaći u prirodi pa se u zadnje vreme krenulo u kontrolisani uzgoj zbog velike lekovitosti koja je i medicinski dokazana)…

 

U prirodi raste na starim panjevima, obično hrasta ili šljive i te su najcenjenije, mada i ove kultivisane imaju jednaka svojstva. Doktor Shi-Jean Lee, čuveni doktor dinastije Ming, izdao je srećom i knjigu u kojoj najvažniji akcenat stavlja upravo na reiši. Napisao je da dugoročno konzumiranje reišija dovodi do zdravog formiranja tela i duha i pomaže dugovečnosti.

Reiši se može koristiti svakodnevno bez ikakvih negativnih indikacija, a dugoročno korišćenje dokazano osnažuje imunološki sistem ljudskog organizma, i to bez neželjenih efekata na ljudski organizam.

Sastav lekovite gljive reiši

Ganoderma Lucidum je drvenasta lekovita gljiva, pa se ne može koristiti u ishrani nego se od nje kuvaju razni čajevi i razni lekoviti preparati u kombinaciji sa drugim lekovitim gljivama. Poslednjih decenija urađena su mnoga naučna ispitivanja na najeminentnijim institutima za rak. Rezultati su bili neverovatni.

Utvrđeno je da je bogata polisaharidima, mnogim mineralima i antitumorskim jedinjenjima koji deluju kao biološki modifikatori i time utiču na širenje ćelija raka, prepoznaju ih, zaustavljaju njihov rast i uništavaju ih.

Ispitivano je i dejstvo ganoderme lucidum na druge bolesti, te je potvrđeno da ova gljiva leči neurosteniju, nesanicu, kijavicu, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronični bronhitis, leči jetru, poboljšava imunitet, leči srčana oboljenja i alergije a pominje se i mogućnost da pomaže u smanjivanju muka kod pacijenata obolelih od AIDS-a . Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv mnogih vrsta zloćudnih tumora. Kiselina koju sadrži reiši, još jedno njeno jedinjenje, pomaže u tretiranju raznih vrsta alergija. Ganoderma poseduje izuzetna antivirusna i antibakterijska svojstva, pa je zovu i prirodan antibiotik. Proizvodnju su prvi pokrenuli širom Kine, a u poslednjih nekoliko decenija njen uzgoj je sve popularniji širom sveta. Ganoderma Lucidum se danas veštački uzgaja, u strogo kontrolisanim uslovima, a pokazalo se da su gajene reiši gljive barem jednako kvalitetne po lekovitim osobinama kao i one pronađene u prirodi.

Pogledaj ostale članke…

  

Naručite Ganodermu Lucidum: