Koprinus – Coprinus Comatus

Medicinska upotreba

  • Dijabetes tipa I i II (Coprinus je najmoćniji prirodni regulator šećera u krvi)
  • Hemoroidi
  • Opstipacija (zatvor)

  

Koprinus je najjači prirodni regulator šećera u krvi!

Koprinus (Coprinus Comatus) ili dlakava gljiva može da se uzgaja ali nije dugotrajna. Ova gljiva je dugo proučavana. Prva ispitivanja počinju još daleke 1934. godine pošto je bila odomaćena u Evropi. Ekstrakt gljive koprinus nije komercijalno dostupan pa se jedino 

koristi kao sušena ili u obliku tableta od praha presovane gljive. Koprinus sadrži veliki procenat kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, mali procenat natrijuma, 20 slobodnih amino kiselina a takođe je dokazano da koprinus pečurke sadrže i proteine i preko 50% polisaharida koji su sa medicinskog aspekta najznačajniji sastojak lekovitih gljiva, pored toga sadrži i 8 esencijalnih aminokiselina koje ljudsko telo ne može samo da proizvede.

Dijabetes se lakše podnosi uz koprinus

Sušeni prah se naročito koristi prilikom lečenja dijabetesa. Koprinus reguliše nivo šećera u krvi, gasi upale u organizmu i povrh svega sprečava kardiovaskularne bolesti izazvane dijabetesom. Ima zaštitni efekat na Langerhansova ostrvca (ćelije koje produkuju hormone u pankreasu, na primer, insulin). Samo jedan i po sat posle konzumiranja praha koprinusa nivo šećera u krvi se redukuje za 41,3%, tri sata kasnije nivo šećera je još uvek smanjen za 31%, čak i nakon šest sati nivo šećera u krvi je niži za 20% nego pre unošenja praha koprinusa. Nema uočenih razlika između redukovanja nivoa šećera u krvi ovom lekovitom gljivom i antidijabetičkim lekovima. Ona leči uzrok dijabetesa bez ikakvih sporednih i neželjenih efekata.

U cilju sprečavanja slepila, otkazivanja bubrega, amputacije noge, srčanog udara i kapi, od presudnog značaja je za svakoga ko pati od dijabetesa da unese dovoljno koprinusa u ishranu, što smanjuje nivo šećera u krvi i redukuje posledice arteroskleroze metabolizma sa šećerom.

Druge primene gljive koprinus

Naučno je dokazano da smanjuje mogućnost oboljenja od raka i sarkoma. Koprinus se takođe uspešno koristi u terapijama protiv hemoroida kao i problema probavnog trakta.

Preporučeno dnevno doziranje je 3 x 0,5g sušenog praha.

  

Naručite koprinus: