Pripremanje Reišija

Priprema i konzumiranje reišija

Kineska tradicionalna medicina preporučuje upotrebu 3 do 5 grama sušene Ganoderme dnevno za održavanje dobrog zdravstvenog stanja organizma i 10 do 12 grama za ozbiljna oboljenja. Reiši (Ganoderma Lucidum) je najbolje konzumirati sa vitaminom C koji pomaže organizmu da bolje apsorbuje lekovite sastojke gljive. Reiši je drvenasta gljiva pa prema tome se priprema isključivo kuvanjem i potapanjema čuva se na suvom mestu, a skuvani čaj na hladnom.

Čaj od gljive reiši

Čaj :  Reiši čaj je tradicionalan način pripremanja pečurke na dalekom istoku.

Način pripreme:  Iseći reiši na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noći. Kuvati je na slaboj vatri 30 min, nakon čega se može konzumirati.

Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru ukoliko se kuva za 2-3 dana, a preporučuje se da se napitak zagreje pre konzumiranja, ali ne da proključa nego da bude topao čaj. Jedna engleska naučnica je nedavno izdala publikaciju u kojoj navodi da se reiši najbolje apsobuje u organizam pri konzumnoj temperaturi od 60-70 stepeni. Preporučuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomačnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.

Napitak začiniti medom i isceđenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafinisanim šećerom. Tako pripremljen ima sasvim dobar ukus i preporucuje se kao obavezni preventivni napitak… Koliko šolja čaja reiši popijete, toliko dana produžavate život – još jedna kineska uzrečica iz starih vremena… Kada je preventiva u pitanju reiši se moze iskoristiti u kuvanju čaja 2 puta jer nikada u prvom kuvanju ne iskoristimo sav kvalitet koji sadrži zbog njene tvrdoce i drvenaste strukture. Treba napomenuti da je drugo kuvanje slabije jačine ali dovoljno dobro kao preventiva. Za ozbiljno lečenje se drugo kuvanje ne preporučuje – kod tretiranja kancera, šlogova i drugih težih bolesti samo jednom se kuva.

Druge vrste pripreme gljive reiši

Tonik :  Staviti 15 grama sušene Ganoderme u vino ili brendi i ostaviti 3-4 meseca da odstoji a najmanje 6 nedelja. Preporučuje se konzumiranje jedne male čašice dnevno.

Supa : Dodati sušene komade reiši supi ili čorbi po vašem izboru i kuvati na laganoj vatri 1-3 sata a potom izvaditi komade reiši iz supe.

Sušeni komadi gljive reiši se mogu kuvati najviše dva puta.

Iz našeg iskustva najbolje je konzumirati čaj od sušene reiši u takvom obliku kakav nam je priroda dala iako se na tržištu mogu pronaći i još neke varijante u različitim oblicima. Držimo se one stare dokazane priče da je uvek bolje uzimati prirodno iz prirode a ne modifikovano, baš kao i sa domaćim biljkama i namirnicama.

Pogledaj ostale članke…

  

Naručite Ganodermu Lucidum: